Bath Abbey - Royal Crescent Bath

Location: Bath, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
Intemeiat de romani si folosit chiar si in acea perioada drept statiune balneara datorita izvoarelor sale termale, orasul din sud-estul Angliei, Bath, de pe raul Avon, si-a castigat renumele inca din Evul Mediu. La inceputul secolului al XVIII-lea, inalta societate din Londra a redescoperit oraselul si l-a transformat intr-o statiune foarte la moda. A fost reconstruit in stil clasic si in ciuda distrugerilor provocate de aviatia germana in timpul raidurilor aeriene din anul 1942 asupra vechilor orase englezesti, Bath a fost renovat si inclus in anul 1987 in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Sirul de case Royal Crescent din Bath se intinde in forma de semicerc, precum o diadema, in jurul gradinii inflorite din Parcul Royal Victoria. Fatadele in stil clasic impartite de coloane, reprezinta tipicul pentru intreaga imagine a orasului, curbura indrazneata iti fura privirea, in plus, la primul etaj se gasesc camere cu mobilierul original din perioada de constructie, de asemenea, o incantare a ochiului.Initial o biserica normanda ridicata pe ruinele uneia mai veche, abatia din Bath a fost transformata intr-o fantezie gotica, cu creneluri si turnuri si pereti minunat sculptati, nu foarte inalta, avand 52 de metri, turnul si fatada atragand privirea datorita structurii lor desavarsite si bogatiei de ornamente.

Odata cu moartea lui William Cuceritorul din anul 1088, manastirea din Bath a fost deteriorata si dezorganizata ca urmare a certurilor pentru putere dintre fii sai. William Rufus a incredintat orasul Bath unui fizician regal - John de Tours, care a devenit episcop de Wells si abate al obstii din Bath in anul 1088. In anul 1090, John de Tours a devenit primul episcop al Bath-ului, iar ca urmare, biserica Sfantul Petru a fost ridicata la rangul de catedrala.