Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm Berlin

Location: Berlin, Germania
Construita intre 1891 si 1895 de Kaiser Wilhelm al II-lea, biserica a fost un simbol al unitatii Prusiei si un semn de respect pentru bunicul sau Kaiser Wilhelm I. Structura neo-romanesca a fost proiectata de arhitectul Franz Schwechten. Cladirea a fost ornamentata excesiv comparativ cu alte biserici protestante si a fost decorata cu un mozaic mare ce infatiseaza istoria Prusiei.

In noapte zilei de 18 noiembrie 1943 biserica a ars din temelii dupa ce a fost lovita de o bomba a aliatilor si doar un turn care a fost si el avariat a mai ramas in picioare. O opozitie puternica a berlinezilor a salvat structura de la demolare in anii 1950, cand a si devenit cunoscuta sub numele de "o masea cariata".

In 1961 o noua biserica in forma octogonala, proiectata de Egon Eiermann a fost construita chiar langa turnul deja existent. Noua biserica cu o fatada din sticla albastra si o clopotnita de sine statatoare in forma hexagonala a fost construita pe locul naosului fostei biserici. O a treia cladire mai mica cu forma rectangulara este si ea parte din noul complex.Biserica Memoriala Kaiser-Wilhelm este in prezent unul dintre cele mai de seama obiective turistice din Berlin. Turnul avariat este un simbol al puterii Berlinului de a se reface dupa razboi si o amintire constanta a distrugerilor provocate de acest razboi. In turnul avariat se gaseste o sala memoriala cu exponate ce stau marturie pentru istoria bisericii si alte obiecte din biserica dar si fotografii dinainte si de dupa bombardament.