Catedrala din Salisbury

Location: Salisbury, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
Celebra Catedrala din Salisbury din sudul Angliei a fost construita in secolul al XIII-lea, foarte multi mestesugari si dulgheri din Evul Mediu au trudit cu o indemanare demna de tot respectul pentru ca aceasta cladire superba sa fie finalizata. Alaturi de Grota celor zece mii de Buddha, Marele Zimbabwe, Ankor Vat, Alhambra, Tehnochtitlan si Krak des Chevaliers, Catedrala din Salisbury este considerata una din cele 7 minuni ale lumii medievale.Locul initial al catedralei a fost un deal din apropiere de Stonehenge, unde mai intai a existat o asezare din epoca fierului, apoi un oras roman. In anul 1075, normanzii au construit pe acest loc o cetate si o micuta catedrala pe care au denumit-o Sarum. Intre locuitorii cetatii si credinciosii catedralei au aparut anumite disensiuni, fapt ce l-a determinat pe episcopul Herbert Poore sa construiasca o noua catedrala intr-o vale mai spre sud.

Episcopul a murit insa inainte de inceperea lucrarilor de constructie, in locul lui a fost numit episcop fratele sau, Richard Poore, care a obtinut acceptul papei pentru concretizarea planului de constructie. El a decis ca aceasta catedrala sa fie construita dintr-o piatra speciala, transportata de la o distanta de aproape 20 km.

In anul 1225 au fost sfintite primele trei altare ale catedralei, iar capela a fost separata de partea aflata in constructie, pentru a se crea conditiile necesare celebrarii slujbei in fiecare zi. In jurul noii catedrale s-a structurat o comunitate sub numele de Noul Sarum, iar cu timpul, din aceasta comunitate s-a dezvoltat localitatea Salisbury.