Farul din Alexandria

In sec. al III-lea i. Hr., in orasul Alexandria a fost construit un far cu ajutorul caruia vapoarele puteau ocoli bancurile aflate de-a lungul tarmului si puteau ajunge in siguranta in port. Noaptea, in varful turnului se facea foc, lumina flacarilor fiind accentuata cu ajutorul unor oglinzi, iar in timpul zilei, fumul se ridica din turn spre cer. Acesta a fort primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani.

Farul a fost ridicat in micuta Insula Faros din apropierea Alexandriei, in Marea Mediterana. Farul se mai numea si faros, dupa numele insulei in care fusese amplasat. Se presupune ca lucrarile de constructie pentru finalizarea farului au durat aproximativ 20 de ani, farul fiind terminat in jurul anului 280 i. Hr., in timpul domniei faraonului egiptean Ptolemeu al II-lea.Turnul din marmura, alcatuit, de fapt, din trei turnuri sau etaje, a fost ridicat pe un fundament extrem de solid. In primul turn se gaseau inclusiv incaperi, era o constructie patrulatera, acolo locuiau muncitorii si soldatii. Pe acesta se ridica un turn mai mic, de forma octagonala, in care se insiruiau pe verticala, in forma de spirala, scarile cu ajutorul carora se putea ajunge in cel de-al treilea turn, de forma cilindrica, in care ardea acel foc care calauzea cu mare exactitate vasele in port. Deasupra ultimului turn era amplasata statuia lui Zeus. Inaltimea farului era de 117 m.

În 956 un cutremur a zguduit farul, dar nu a făcut mari stricăciuni. Apoi în 1303 și 1323 două mari cutremure au distrus farul. În 1480 mamelucul Qaitbay a construit o fortăreață pe locul farului, folosind structurile și pietrele rămase.