Giulgiul din Torino

Location: Torino, Italia
Despre acesta s-au scris nenumarate carti, dar adevarul nu l-a clarificat niciuna: Giulgiul din Torino, care este amintit inca din secolul al XIV-lea si considerat ca fiind giulgiul cu care a fost invelit Christos. Pentru unii reprezinta una dintre cele mai valoroase relicve ale crestinitatii, altii insa se indoiesc de autenticitatea giulgiului care are imprimata silueta unei persoane crucificate. Tesatura, numita de unii crestini Sfantul Giulgiu, este pastrata la capela regala a Catedralei "Sfantul Ioan Botezatorul" din Torino.

Giulgiul din Torino, recunoscut in lumea crestina drept artefactul (imagine falsa), pe care a fost imprimata imaginea lui Iisus dupa crucificare, ramane in continuare un mister neelucidat. In ciuda eforturilor stiintifice, nu se poate afirma cu certitudine care este perioada reala in care giulgiul a fost tesut si cum s-a imprimat respectiva imagine pe tesatura.Potrivit unui alt documentar realizat de postul de televiziune britanic Channel Five, Giulgiul din Torino a fost falsificat de Leonardo da Vinci cu ajutorul unei camere obscure si a unei sculpturi a propriului sau chip, folosind un procedeu fotografic primitiv.

Un studiu al trasaturilor faciale sugereaza ca imaginea imprimata pe relicva este de fapt cea a fetei lui da Vinci, potrivit artistei Lillian Schwartz, consultant al Scolii de Arte Vizuale din New York, care a introdus imaginea scanata a giulgiului intr-un computer, demonstrand ca imaginea obtinuta are exact aceleasi dimensiuni ca si chipul lui Leonardo da Vinci.