Canal Grande Venetia

Location: Rialto Bridge, Sestiere San Polo, 30125 Venezia, Italia
"Grandioasa sosea a Venetiei" dupa cum descria prozaic Henry James Canal Grande, strabate orasul pe o lungime de 3,5 km. Aceasta artera principala scanteietoare este flancata de palate colorate, realizate indeosebi intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea, intr-un amestec de stiluri: bizantin, gotic, renascentist si baroc.

Cea mai buna modalitate de a vedea canalul este sa inchiriati o gondola de langa San Marco. Thomas Mann, care a spus despre gondolele din Venetia ca sunt negre cum numai sicriele mai sunt pe lumea asta, gasea ca scaunele lor sunt cele mai moi, mai luxoase si mai relaxante din lume.

Pornind din San Marco, intrarea in canal este marcata pe malul stang de mareata biserica in stil baroc, proiectata de arhitectul Baldassare Longhena si ridicata drept multumire pentru salvarea orasului de ciuma in anul 1630. In aceeasi parte e Palazzo Venier dei Leoni, care gazduieste colectie de arta moderna Guggenheim. Operele de arta din salile si gradinile palatului apartin regretatei Peggy Guggenheim, patroana a artei americane care a trait aici. Picturi ale unor nume legendare precum Picasso, Braque, Kandisnsky si Bacon sunt expuse alaturi de un mare numar de opere suprarealiste, preferatele lui Peggy Guggenheim. Operele sale, impreuna cu cele semnate de Dali, Magritte, Jackson Pollack si Kooning, printre multi altii, le puteti admira pe toate aici. Palazzo-ul din secolul al XVIII-lea a fost construit pentru familia nobiliara Venier, si a fost poreclit Nonfinito, deoarece cladirea a fost neterminata, intrucat constructia nu a progresat mai sus de primul etaj. Acesta constituie totodata un decor splendid pentru colectie, cu o gradina superba si o curte in care erau candva tinuti lei inlantuiti, de unde si numele "dei Leoni".

Pe malul drept, vizavi, se afla Palatul Corner della Ca' Granda, o resedinta renascetista pe trei nivele, construita de Sansovino, care acum este biroul judecatorului orasului.Primul pod care trece peste canal este cel din lemn, Ponte dell' Accademia, construit in anul 1932, initial realizat doar pe o perioada scurta, dar mentinut datorita solicitarilor. A fost numit asa dupa Galleria dell' Accademia, adapostita de fosta Scuola della Carita. Aici se afla cea mai valoroasa colectie de picturi venetiene din lume, cu lucrari de Mantegna, Bellini, Giorgione, Carpaccio, Tizian, Tinoretto, Veronese, Tiepolo, Guardi si Ganaletto, toate aranjate in ordine cronologica. Mai in jos, pe aceeasi parte, se afla impozantul palat baroc al Ca' Rezzonico, care gazduieste un muzeu al Venetiei din secolul al XVIII-lea. Camerele impunatoare sunt bogat decorate cu picturi mobile si firesce datand in aceasta perioada. Aici a murit, in anul 1889, poetul Roberg Browning.Richard Wagner a locuit in cel de al doilea dintre cele doua palate gotice, Palazzi Giustinian, de pe malul stang, atunci cand a compus cel de-al doilea act al operei Tristan si Isolda, intre anii 1858-1859. Vizavi, Palazzo Ca'Foscari, este un palat din secolul al XV-lea, construit in stilul gotic venetian, numit astfel dupa o faimoasa familie din secolul al VB-lea, care a initiat numeroase atacuri ale venetienilor asupra peninsulei.

Dincolo de pontonul-debarcader de langa Sant'Angelo, pe malul drept, Palazzo Corner Spinelli a fost proiectat in timpul perioadei de inceput a Renasterii in stilul lombardic, de catre Conducci. Dincolo de urmatorul canal, Palazzo Grimani, acum Curtea de Apel, este o capodopera a Renasterii tarzii, care apartine lui Sanmicheli.Drept in fata se afla cel mai faimos pod, Ponte di Rialto, care se arcuieste peste canal. Fosta pasarela din lemn se prabusise, necesitand ridicarea unei constructii de piatra mai impozante. Antonio de Ponte, unul dintre remarcabilii artisti care si-au disputat incredintarea acestei lucrari, a supravegheat constructia sa intre anii 1588-1592. Podul, prevazut cu balustrade, are doua randuri paralele de magazine inghesuite, care vand masti, suveniruri, articole din piele si din matase.

Webcam Live Venetia
camera web cu vedere la Canal Grande si Podul RialtoCel mai frumos palat in stil gotic din Venetia, Ca'd'Oro, este situat pe partea dreapta a canalului, langa primul debarcader de dincolo de pod. In 1420, cand a fost construit de nobilul Marino Contarini, a fost acoperit in foita de aur, de unde si numele de "Casa de aur". In interior, galeria de arta Giorgio Franchetti cuprinde o colectie variata de picturi, fresce si sculpturi.Putim mai incolo, pe malul stang, se afla palatul baroc Ca'Pesaro, o alta capodopera a lui Longhena care gazduieste Galleria d'arte Moderna si Museo Orientale. Ultima cladire demna de mentionat, inainte de cea a garii, este Palazzo Vendramin-Calergi, unul din cele mai minunate palate renascentiste, construit de Mauro Conducci. Aici a murit Wagner in 1883.