Milano - Domul din Milano - Obiective turistice Milano

Location: Piazza del Duomo, Milano, Italia
Milano este una dintre capitalele modei, dar este si patria *Cinei cea de taina" a lui Leonardo si a celui mai important teatru de opera din lume, La Scala. Dar, mai presus de toate, Milano este centrul afacerilor din Italia, si tot aici, pretentiile de federalism sunt mai puternice. Femeile care viziteaza orasul sunt lipsite de atentia excesiva care li se acorda in regiunile de sud.

Nu exista un alt loc mai potrivit de a incepe turul orasului decat centrul sau spiritual si anume Domul din Milano, comparat de Mark Twain cu un "poem in marmura". Constructia acestei imense catedrale gotice a fost inceputa in 1813.

In interior, biserica este simpla si maiestuoasa. Cinci culoare largi se intind de la intrare spre altar. Piloni enormi de piatra sustin naosul principal, care poate sa adaposteasca in jur de 40.000 de credinciosi. In absida, trei vitralii mari, atribuite lui Niccolo di Bonaventura, imprastie o lumina difuza si calda in altar. Vitraliul central infatiseaza scutul familiei Visconti. O statuie inspaimantatoare a sfantului Bartolomeu jupuit troneaza in transeptul stang. Cripta adaposteste mormantul Sfantului Carol Borromeo, un adept al Contraformei.

Acest arhiespiscop al orasului Milano a intruchipat toate virtutile lombare: energie, eficienta si disciplina. Ascet si adept al unei vieti de privatiuni, el a asteptat acest lucru si de la enoriasii sai. Caracterul sau inflexibil a dus la frecvente dispute cu autoritatile laice, mai ales atunci cand a incercat sa interzica dansul, spectacolele dramatice si sportul.

In exterior, un lift va va duce pana pe acoperisul Domului, printre turnutele si rozete sculptate. Panorama care vi se desfasoara inaintea ochilor este spectaculoasa, intr-o zi senina se deschide chiar pana in Alpi.Piazza del Duomo, punctul central al orasului Milano.

Uriasa statuie ecvestra amplasata la unul dintre capetele pietei il glorifica pe primul rege al Italiei, Victor Emanuel. Pe doua parti, piata este marginita de porticuri, locuri de intalnire a milanezilor de toate varstele si categoriile. Inspre nord se afla intrarea in Gallerie Vittorio Emanuele, cel mai vechi si mai elegant centru de magazine din Italia. De cealalta parte a Galeriei se afla Piazza della Scala, locul unde se afla faimoasa La Scala.Teatrul a fost grav avariat in cel de-al doilea razboi mondial, dar a fost restaurat cu cea mai mare grija. Aici au fost interpretate pentru prima data operele Otello a lui Verdi si Madam Butterfly a lui Puccini. Interiorul salii de opera este vechi, dar elegant. Peretii sunt imbracati in damasc rosu si ornati cu aur. Candelabrele de cristal raspandesc lumina pentru un auditoriu de 3.000 de persoane.

Urmand Via Verdi de la La Scala, se ajunge la Pinacoteca din Brera, care adaposteste una dintre cele mai bine reprezentate in acest loc. Printre operele faimoase incluse in colectie se numara Iisus pe catafalc a lui Mantegna.

Din Piazza del Duomo porneste Via Mercanto. De aici, Via Dante duce la Castello Sforzesco. Cel mai important dintre membrii familiei Sforza a fost Francesco, un general mercenar care a devenit al patrulea duce de Milano. Pentru a-si proiecta fortareata, Francesco a angajat un arhitect logal, Giovanni de Milano.La trei blocuri distanta, la vest de castel, se ridica Biserica Santa Maria, inceputa in 1466, dar extinsa in 1492 de Bramante, care a construit si splendida arcada. Urmeaza Cenaclo Vinciano, odinioara sala de mese pentru calugarii dominicani, care adaposteste azi faimoasa Cina cea de taina a lui Leonardo. Desi culorile sunt sterse, vederea frescei Cina cea de taina ramane o experienta puternica si emotionanta. Lucrarea este mai mare decat v-ati astepta, aproximativ 9 metri latime si 4,5 metri inaltime. Nu se poate distinge expresia de pe chipurile tuturor apostolilor, dar compozitia exacta a lucrarii se poate observa cu claritate. De ambele parti ale lui Isus stau doua grupuri a cate trei apostoli, legati intre ei prin gesturi si priviri. Lucrarea surprinde momentul in care Iisus ii anunta ca unul dintre ei il va trada.De la Santa Maria se ajunge la Biserica Sant' Ambrogio, pe Via Carducci. Aceasta este cea mai desavarsita constructie medievala din Milano. Pentru a intra aici, trebuie sa coborati sub nivelul strazii si sa traversati un atrium auster. Biserica este intunecoasa si joasa, dar foarte interesanta datorita vechimii. Construita intre anii 379 si 386 de Sfantul Ambrozie, episcop de Milano in acea perioada.

Mergand inapoi spre Dom, se ajunge la Pinacoteca Ambrosiana, o biblioteca fondata de cardinalul Federico Borromeo si construita de Lelio Buzzi. Ea adaposteste acum o mica dar valoroasa colectie de picturi dintre secolele al XV-lea si al XVII-lea.Via Monte Napoleone - bulevardul modei din Milano

Pentru a arunca o privire asupra unui aspect contemporan si mult mai actual al vietii milaneze, trebuie facuta o plimbare pe Via Monte Napoleone, care se intinde din Corso Vittorio Emanuele intre Dom si Piata Santa Biblia. Aceasta este cea mai eleganta artera comerciala din Milano. Veti gasi aici numele tuturor starurilor modei italiene - Armani, Moschino, Valentino si Versace.Daca mai aveti timp si putere, mai exista doua biserici care merita cautate in Milano. Pe Via Torino langa Piazza del Duomo se afla San Satiro construita de Bramante si San Lorenzo Maggiore situata pe Corso di Porta Ticinese, si care atesta vechimea orasului Milano, bazilica fiind fondata in secolul al IV-lea si reconstruita in 1103, apoi, Martino Bazzi a restaurat-o intre anii 1574 si 1588, dar forma sa octogonala si multe dintre mozaicurile din secolul al V-lea sunt originale.

Webcam Live Milano
camera web cu vedere la Domul din Milano si Piata DomuluiPlay Video Live