Notre-Dame Turnul Eiffel Paris

Location: Notre Dame, Paris, FranĊ£a
Paris, capitala Frantei, ofera mai multe obiective istorice si arhitectonice ce pot fi admirate decat orice alta metropola a lumii. Catedrala Notre Dame, Luvrul si Palatul Tuilerie, Place de la Concorde, Grand Palasis si Petit Palasis, Turnul Eiffel si marele bulevard Champs Elysees, acesti martori din piatra ai vremurilor trecute, se afla incepand din anul 1991 sub protectia deosebita a UNESCO.

Catedrala Notre-Dame, prototipul goticului francez se afla situat in partea sud-estica a insulei de pe Sena. Bazilica cu cinci nave si transept, strana si capele laterale a fost inceputa in anul 1163 si terminata in totalitate la mijlocul secolului al XIII-lea. Structura fatadei vestice cu cele doua turnuri in forma de trunchi si galeria regala, absida poligonala, bogatele sculpturi de pe portaluri si dantelaria de ornamente au construit un model pentru multe domuri europene in stil gotic.Aproximativ 13 milioane de oameni din toata lumea viziteaza anual Catedrala Notre-Dame (o medie de 30 000 de oameni pe zi). In zilele de varf peste 50.000 de pelerini si vizitatori trec pragul catedralei. In fata catedralei, se afla "kilometrul 0" al Parisului.

"Un horn negru de o uratenie ce-ti provoaca ameteala", asa au considerat multi cand au aflat despre planul de construire a unui turn din otel inalt de 300 de metri pentru expozitia mondiala din Paris, in anul 1889.Astazi, turnul construit de inginerul Gustave Eiffel este un simbol al capitalei franceze, si un simbol al Frantei moderne. Milioane de vizitatori vin aici anual si se inghesuie intr-unul dintre lifturi sa ajunga tot mai sus, acolo unde orasul de pe Sena se intinde in toata splendoarea. La un an de la inaugurare, cei care administrau turnul au incasat mai multi bani decat a costat in totalitate constructia. In varf a fost montata o antena de televiziune care a crescut inaltimea turnului pana la 320,75 metri.