Vatican live webcam Piazza San Pietro

Location: 00120, Vatican
De la Castelul Sant'Angelo, Via della Conciliazione duce spre Bazilica Sfantul Petru, aflata chiar in inima Vaticanului. Indiferent cat de laica ar deveni lumea noastra, ideea autoritatii divine inca mai are importanta, si face ca Vaticanul sa fie mai mult decat o ciudatenie geografica, mai mult decat niste note explicative academice. Cu doar 40 de hectare suprafata, el este cel mai mic stat suveran din lume. Semnificatia sa simbolica, atat in trecut, cat si in prezent, cat si rolul sau puternic pe plan international, atat ca forta religioasa, cat si ca forta diplomatica, au facut ca acest oras-stat mic sa stea pe aceeasi treapta cu state poate de milioane de ori mai mari.

Pe vremea Imperiului Roman, in patea de jos a orasului Vatican de azi era o mlastina insalubra, o zona vestita pentru vinul sau acrisor, pentru bolile si serpii care misunau pe aici. Dar in secolul I d.C., imparateasa Agrippina a ordonat drenarea Vaii Vaticanului, iar dupa a plantat o gradina imepriala. In timpul lui Caligula si al lui Nero, zona a fost transformata intr-o arena de circ. Cursele de care de lupta si executiile, printre care si cea a Sfantului Petru, au devenit evenimente obisnuite in acest loc, care urma sa devina Piata Sfantului Petru.

Tratatul Lateran din 1292, incheiat intre Papa Pius al XI-lea si Benito Mussolini, a stabilit actualele granite teritoriale ale Vaticanului. Orasul are o forma trapezoidala, fiind inconjurat de ziduri in toate partile, cu exceptia coltului unde deschiderea Pietei Sfantului Petru marcheaza frontiera cu Roma si cu restul Italiei. Din cele sase intrari ale Vaticanului, doar trei sunt deschise publicului: Piazza, Arco delle Campane si intrarea la Muzeele Vaticanului; Pius al XI-lea a construit la inceputul anilor 1930 o gara a Vaticanului, de care nu s-a folosit niciun pasager obisnuit, iar papa a facut-o de putine ori. Un heliport a fost construit pe locul unde diplomatii englezi isi petreceau timpul incercand sa uite de griji, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pe langa o multime impresionanta de palate si institutii, mai exista o inchisoare a Vaticanului, un supermarket, o imprimerie, care scoate ziarul L'Obsservatore Romano si scrieri in diferite limbi ale lumii, de la cea copta la giorgiana ecleziastica si chair in tamil. Pe scurt, Vaticanul este mult mai mult decat un muzeu enorm.

Piazza San Pietro

Celebra colonada lui Bernini din Piazza San Pietro poate fi vazuta fie ca o imbratisare de bun venit a Bisericii Mame, fie ca niste gheare lacome. Via della Conciliazione, construita in 1937, a schimbat aspectul initial al pietei. Aceasta artera principala asigura o cale de acces grandioasa spre Bazilica Sfantului Petru, monument cu numeroase semnificatii istorice si splendoare arhitecturala.Poate unii vor simti ca imensitatea interiorului este mai potrivita pentru o cladire a garii si nu pentru a inspira actul intim al rugaciunii, dar, de-a lungul timpului arhitectii si patronii bazilicii au dorit ca ea sa simbolizeze si puterea pamanteasca, si pietatea spirituala. Cei mai de seama arhitecti ai Renasterii si barocului, incepand cu Bramante, si-au adus contributia la infrumutesarea bazilicii.

Ideea reconstructiei bazilicii initiale a aparut pe la jumatatea secolului al V-lea, dar nu s-a finalizat pana la venirea papei Iulius al II-lea. Bramante a fost urmat de Rafael, Baldassare Peruzzi, Michelangelo, Giacoma della Porta si Bernini. Interiorul vast este echilibrat de proportii: astfel, heruvimii au o inaltime de doi metri, la fel ca literele din mozaic ale frizei ce inconjoara biserica.

Cum intrati, pe partea dreapta, se afla "Pieta" lui Michelangelo (sculptura care o întruchipează pe Fecioara Maria ținând în brațe trupul lui Isus după crucificare), iar la capatul naosului se afla statuia in bronz a Sfantului Petru. Dincolo de altarul principal, care este exact deasupra mormantului Sfantului Petru, se inalta baldachinul din bronz al lui Bernini, care seamana cu cel al unui pat imperial. Papa Urban al VIII-lea a adus bronzul din Panteon, iar Bernini s-a intrecut pe sine in realizarea tronului Sfantului Petru, aflat in absida. Patru sculpturi in bronz aurit, reprezentandu-i pe parintii bisericii, sustin tronul. Lumina patrunde printr-un geam cu sticla aurie pe care se afla picat un porumbel. Pe tron sta scris, cu litere in relief, indemnul adresat de Isus lui Petru: "Paste-ti oile!" Astfel, pozitia papei este explicata si sustinuta de cuvintele lui Isus si de invataturile sfintilor parinti, si binecuvantata de Duhul Sfant. O confirmare si mai puternica a datoriei sfinte pe care o are papa se afla in cuvintele lui Isus inscriptionae pe cupola: "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor."

Muzeul Vaticanului

Musei Vaticani merita un studiu de o viata. Cei care au la dispozitie doar cateva ore, nu trebuie totusi sa piarda cateva locuri care merita vazute. Museo Pio-Clementino contine colectia de antichitati a papei. Vizitati neaparat curtea Palatului Belvedere si Laocoon. Pinacoteca Vaticanului poseda picturi valoroase, printre care Madona din Foligno si Schimbarea la Fata a lui Rafael. De asemenea, exista sali intregi pictate cu fresce. Salile lui Rafael, comandate de Iulius al II-lea, sunt patru sali pictate de Rafael. La parter, Appartamento Borgia este decorat cu fresce realizate de Pinturicchio.Capela Sixtina - Cappella Sistina reprezinta triumful artei frescelor, nu doar in Palatul Vatican, ci chiar in intreaga lume. Peretii laterali sunt acoperiti cu picturi de Botticelli, Pinturicchio si Ghirlandaio, dar fresca ce efectiv taie respiratia este cea care acopera bolta Capelei Sixtine, realizata de Michelangelo intre anii 1508 si 1512. Ea infatiseaza minunatul tablou al Creatiei. Nici-o reproducere nu va putea vreodata sa redea imbinarea perfecta a picturii cu arhitectura si dramatismul intregii capele, insufletita de culorile venite mai stralucitoare de la curatarea controversata a frescelor din anii 1980 si emotiile umane pe care le exprima.

Webcam Live Vatican
camera web cu vedere la Piata Sf Petru si Bazilica Sf Petru