Aleea Bacanilor Orasul Vechi Berna

Location: Berna, Elveţia
Se vede ca lipsa increderii in sine cu siguranta nu i-a chinuit pe locuitorii capitalei elvetiene Berna, de vreme ce cuvintele "Lumea trece, Berna ramane" sunt transmise cu mandrie din generatie in generatie. Faptul ca mandria nu este neintemeiata l-a descoperit chiar Goethe. Bolti, fantani cu sculpturi renascentiste, case ale breslelor si de locuit, construite in stil baroc, turnuri si bsierici din epoca moderna isi pun amprenta deasupra tabloului istoric.Aleea Bacanilor (Kramgrasse), una dintre strazile principale din orasul vechi, a fost centrul vietii urbane in Berna pana in secolul al XIX-lea, in prezent fiind o binecunoscuta strada comerciala, cladirile sale sunt un patrimoniu de importanta nationala, si o parte a patrimoniului cultural mondial. Aleea Bacanilor nu poate fi accesata cu masina decat cu un permis special, ci numai pe jos, cu bicicleta sau prin intermediul liniei de autobuz Bernmobil nr. 12.

Kramgasse are aproximativ 330 de metri lungime, fiind situata la jumatatea de vest a axei centrale a partii vechi a orasului si este delimitata la vest de turnul Zytglogge, principala poarta de intrare in secolul al XII-lea. In est, Kreuzgasse, literalmente o rascruce, o separa de cealalta jumatate din strada principala veche, Gerechtigkeitsgasse.

Casa nr. 49, Einsteinhaus, a fost resedinta lui Albert si Mileva Einstein in 1903 - 1905, si locul unde Einstein a scris Annus Mirabilis. Casa este acum un mic muzeu memorial deschis in cinstea marelui fizician. Apartamentele lui Einstein de gasesc la primul etaj, deasupra restaurantului Zum untern Juker.

Alte figuri notabile din Berna, care au trait in Kramgasse au fost naturalistul Albrecht von Haller, Niklaus Friedrich von Steiger, Karl Friedrich von Tscharner, ilustratorul Albert Lindegger si istoricul de arta Wilhelm Stein.

Cel mai vechi cinematograf din Berna, Capitol, este situat de asemenea pe Kramgasse, ca si o serie de teatre mici, cea mai mare parte stabilite in pivnitele medievale (Kellertheater).

Webcam Live Berna
camera web cu vedere la Aleea Bacanilor - Kramgasse