Piata San Marco Venetia

Location: Piazza San Marco, 30124 Venezia, Italia
Situata in inima Venetiei, Piazza San Marco (Piata Sfantului Marcu), descrisa de Napoleon drept cel mai elegant salon din Europa, reprezinta cel mai grandios punct de atractie din Venetia. Cu porumbeii sai, cafenelele si magazinele sale exotice, ea este centrul Venetiei turistice. La un capat al pietei, ghemuita asemeni unei reptile amfibiene enorme, Basilica di San Marco isi invita vizitatorii la explorarea interioarelor sale misterioase.

O particulitate remarcabila a acestei piete o constituie Campanila - turnul clopotniță al Bazilicii Sfântul Marcu, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului. Un alt turn aflat in aceasta piata este Torre dell' Orologio, proiectat de Coducci in anul 1496. In varf, doi mauri din bronz bat ora exacta.

Invecinata cu piazza si prelungindu-se spre apa, se afla Piazzetta San Marco. Pe partea dreapta, cum stati cu fata spre laguna, se afla Libraria Sansoviniana. Palladio, cel mai mare aritect al Italiei, considera aceasta cladire drept una dintre cele mai frumoase cladiri construite vreodata, chiar din vremurile stravechi.La capatul dinspre laguna al Piazzettei se afla doua columne inalte, realizate in secolul al XII-lea. Una e incununata de un leu inaripat, sombolul Venetiei, iar cealalta, de o statuie a Sfantului Teodor, primul patron spiritual al orasului.

La inceput o piata, aceasta zona a devenit mai apoi cunoscuta ca loc de adunare a politicienilor care asteptau incaperea intrunirilor. Si executiile publice obisnuiau sa aiba loc intre cele doua coloane. Dincolo de apa se afla unul dintre cele mai importante puncte de reper din Venetia - maiestuoasa Biserica San Giorgio Maggiore, care se inalta pe o insulita cu acelasi nume. Aceasta capodopera clasica a lui Andrea Palladio are un interior imens din piatra alba, in care se afla opere de arta de Tintoretto si o clopotnita din care, in zilele senine, se vad chiar si Alpii.