Toscana

Pentru cei care nu sunt fascinati de fresce, frumusetile Florentei pot pali repede, iar dorinta de a evada din atmonsfera inabusitoare a acestui oras uscat s ifaorte cald poate fi coplesitoare, asa cum s-a intamplat in cazul scriitoarei engleze Laurie Lee: "M-am saturat de Florenta, oras adorabil, dar indigest. Ochii mi-au fost umpluti de tablouri si fresce. Am inceput sa tanjesc dupa regiunile reci, aerul de tara, maslinii salbatici fara varsta si cucul necatalogat.
Lee a evedat plecand spre sud, pe langa Chiantigiana, pe drumul Chianti care apare pe harti ca soseaua N222, si duce spre Siena, prin cateva orase frumoase din regiunea vinului chianti Classico.
Daca mergeti cu masina, calatoria va dura ceva mai mult de o ora, daca nu sunteti tentati sa va opriti pe druml a fattorie, care ofera degustari gratuite si vinde vin direct publicului.
Acesta e un mod de a cunoaste celebrele vinuri rosii ale regiunii: altul este sa iesiti de pe N222 la Castellina, in Chianti, si sa conduceti spre est, oprindu-va pentru o plimbare prin frumoasul oras Radda din Chianti, inainte de a o luat pe N429, spre Badia a Coltibuono, o manastire din secolul XII.
Castello di Brolio este locul de nastere al industriei moderne Chianti si ofera tururi bine organizate si ghidate prin podgorii, castel si distilerie.
Aici a stabilit in 1879 baronul Bettino Ricasoli formula pentru producerea vinurilor Chianti, care a fost folosita de atunci si care necesita un amestec precis de must de struguri albi si rosii si adaugarea de struguri uscati in butoi, pentru a-i da vinului dulceata si aroma de fructe.

Orasul cu strazi medievale inguste
Informat fiind asupra vinurilor regiunii, puteti aborda problema durerilor de cap provocate de traficul care va asteapta in Siena.
Gasirea unui loc de parcare se va dovedi dificila, dar centrul medieval al orasului este lipsit de trafic, deoarece strazile dintre inaltele palazzi din caramizi roz-trandafirii sunt prea inguste pentru automobile.
Toate soselele din Siena duc in cele din urma spre Campo, imensa piata centrala principala in forma unui amfiteatru, sienezii spun ca seamana cu Mantia Fecioarei.
Fecioara, si Sfanta Ecaterina din Siena sunt patroanele spirituale ale orasului.
Din confortabila cafenea din partea curbata a pietei puteti osberva impartirea suprafetei pavate in noua segmente, care amintesc de guvernarea benefica a Consiliului celor Noua Barbati Buni, care a condus Siena de la mijlocul sec. al XIII-lea pana in inceputul sec. al XIV-lea, o perioada de stabilitate si prosperitate in care au fost construite majoritatea monumentelor publice importante ale orasului.
De doua ori pe an, in 2 iulie si 16 august, sienezii recreeaza fidel tranditia medievala in Palio, o festivitate somptuoasa cu intreceri de cai in jurul pietei.
La baza pietei se afla Palazzo Pubblico, pe a carui fatada cernelata flutura steaguri heraldice.
Ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, el a gazduit birourile conducatorilor orasului.
In coltul stang se afla turnul ascutit numit Mangia, dupa un clopotar.
Urcati cele 500 de trepte pentru a admira panorama orasului.
Desi birocratii isi continua inca munca in unele parti din Palazzo, asa cum au facut-o timp de aproape sapte secole, o mare parte a acestui complex a fost cedata Muzeului Civic, care adaposteste cateva dintre cele mai mari comori ale orasului.
Odata, consiliul orasenesc al orasului s-a intrunit in vasta Sala del Mappamondo, desi imensul glob care impodobea atunci peretii a disparut.
Doar doua fresce au ramas, atribuite maerstrului medieval Simone Martini: figura maiestuoasa a lui Guidoriccio da Fogalino si, in partea opusa, Maesta.
Maesta este semnata de mana lui Simone Martini, dar in ultimii ani au existat indoieli in ceea ce priveste autenticitatea lui Guidoriccio.
O fresca mai mica, recent descoperita sub tabloul urias, poate fi originalul lui Simone Martini, si Guidoriccio e posibil sa fi fost realizat la mult timp dupa moartea artistului.
in Salla della Pace se afla Alegoria guvernarii bune si rele a lui Ambrogio Lorenzetti.
Menit sa le aminteasca permanent capilor orasului de responsabililtatile lor, el infatiseaza societatea medievala ,de la regel a curteni, pana la taranii care lucrau pe dealuri din afara zidurilor orasului.
Iesind din nou spre Campo, luati-o la stanga si urcati pe dealul pe una dintre strazile serpute pana in Piazza del Duomo.
Fatada vastei catedrale dungate este un festival de marmura verde, roz si alba, care va va ajuta sa va pregatiti pentru extraordinrele forme geoemtrice alb-negre din interior.
Nu uitati sa priviti cu atentie marmura din secolele XV si XVI care paveaza Duomo-ul si care infatiseaza alegorii si scene din Noul Testament.
In aripa de nord se afla Libreria Piccolomini, construita in 1495 pentru a adaposti hartiile si cartile personale ale papei Pius al II-lea.
Frescele de Pinturicchio infatiseaza scene din viata papei, iar in centrul camerei se afla celebra opera Cele trei Gratii, o copie romana a unei sculpturi a artistului grec Praxiteles.
Pentru cei care mai au timp, Siena se mandreste cu alte doua muzee importante, in Palazzo Buonsignori de pe Via San Pietro, chiar la sud de Campo.
Atractia muzeului Catedralei este sala dedicata in intregime operelor lui Duccio, printre care impresionanta Madonna dei Franciscani.

Frumoase dealuri din regiunea Crete
Siena se afla in centrul geografic al Toscanei, si pe orice drum veti conduce, va trebui sa alegeti intre orasele istorice si zona frumoasa de tara.
Conduceti spre sud-vest pe N438 spre Asciano, si veti trece prin regiunea Crete, care apare pe carti postale.
Aici, dealurile rotunjite din argila nu au copaci, cu exceptia unei strazi impunatoare cu chiparosi, ce serpuiesc de-a lungul peisaljului si marcheaza drumul spre o ferma izolata, o biserica romanica simpla sau un borgo, un sat mic aparat.
Pe strada principala din Asciano, Corso Giacomo Matteotti, se afla magazine si palazzi clasice, unele cu balcoane dragute.
la capat, se afla simpla biserica studenteasca romanica si Museo Arhelogico e d'Arte Sacra, care gazduieste o colectie a capodoperelor scolii sieneze.
La o mica distanta se afla Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, o manastire benedicta din sec. al XV-lea, cu un aer de demnitate rezervata, asezata printre cranguri de chiparosi ca niste statui.
Marea Manastire este acoperita cu fresce infatisand Viata Sfantului Benedict, incepute de Luca Signorelli in 1495 siterminate de Sodoma in 1505.
Excelenta brosura a manastirii va ofera o descriere detaliata.
Buonconovento merita o mica escala, chiar si numai pentru a admira masivele porti medievale ale orasului, realizate din fier si lemn, inainte de a conduce prin zona fertila de tara presarata cu podgorii spre orasul din varful dealului, Montalcino, un oras producator de vinuri, unde fiecare magazin pare sa vanda renumitele vinuri Brunello.
Strazile sunt inguste si abrupte si de pe inaltimile zidurilor se vad privelisti incantatoarea.
Cea mai inalta asezare este Fortezza, un centru al vinului, unde pot fi degustate si aghizitionate vinuri regionale variate, de calitate superioara.

Manastirea romanica
Sudul este o alta zona care apare pe carti postale, dar care este mult mai frumos in realitate.
Vechea manastire Sant' Antimo, construita din travertin crem si asezata pe dealurile acoperite de copaci, i-a inspirat pe numerosi poeti si pictori.
Pareta principala a bisericii a fost construita in 1118, intr-un stil puternic infulentat de stilul romanic francez.
Interiorul simplu are capiteluri sculptate cu scene biblice.
Chiusi se afla aproape la granita cu Umbria, dar turul nostru prin Toscana se continua spre nord, prin fertila Val di Chiana, unde sunt crescute vite pentru a imporiviza restaurantele Florentei cu ingrediente pentru bistecca alla fiorentina, si apoi in vest spre Montepulciano.
Acest oras splendid de pe deal, cu centrul sau istoric prozaic, merita o cercetare indelungata si pe indelete cu opriri frecvente pentru a deguste vniurile locale, Vino Nobile, fie in pivnitele sapate in stanga ale orasului, fie in cafeneaua Poliziano, un bar Art Deco tipic, cu o galerie de arta la subsol.
Spatioasa piata principala, Piazza Grande, se afla in cel mai inalt punct al orasului.
De o parte se afla Palazzo Comunale, din sec. al XV_lea, o versiune mai mica a cladirii Palazzo Vecchio din Florenta.
In apropiere se afla Duomo, care adaposteste o capodopera a scolii sieneze, imensul tripic de deasupra altarului, Adormirea Maicii Domnului,raelizat de Taddeo di Bartolo.
Cand drumul spre Pienza iese din Montepulciano, merita sa o luati la dreapta, spre Biserica Madonna di San Biagio, asezata pe o platforma de sub zidurile orasului.
Aceasta biserica de culoarea mierii si smantanii, o bijuterie a Renasterii inceputa in 1518, este capodopera lui Antonia da Sangallo.

Un oras tipic renascentist, construit pentru papa
Pienza este un splendid orasen renascentist, care se remarca si prin branzeturile de oaie, si prin faptul ca aici s-a nascut in 1405 papa Pius al II-lea.
Papa a hotarat sa reconstruiasca satul natal ca oras renascentist model, dar a fost inselat de arhitectul sau, Bernardo Rosellino, care a delapidat aproape toate fondurile.
Au fost terminate doar palatul papal si catedrala, si ambele sufera acum de tasare - mergeti sa le vedeti inainte de a disparea.
In ciuda crapaturilor mari si a stalpilor incovoiati, catedrala este inalta si inundata de lumina geamurilor uriase pe care le-a comandat papa - el si-a dorit un domus vitrea, o casa din sticla, care sa simbolizeze lumina perioadei umaniste.
Palazzo Piccolomini aflat alaturi, e plin de lucrurile personale ale papei, iar loggia din spate a fost prioectata pentru a incadra peisajele de pe Monte Amaiata, varful de forma conica si al unui vulcan stins.
Intorsi in Siena, N73 va duce spre sud-vest pe o sosea serpuita si adesea goala, prin dealurile verzi si slab populate ale Colinei Metalfiere.
Dealuriel Metalfiere sunt numite astfel deoarece au fost o sursa bogata de minereuri de fier, cupru, argint si plumb.
La 20 de km de Siena opriti-va la ruinele manastirii de calugari cistercieni San Galgano, care are o biserica imensa si fara acoperis, unde randunelele intra si ies prin ferestrele gotice fara sticla, iar lumina soarelui se joaca pe capitelurile bogat sculptate ale nasolului.
Massa Marittima este capitala miniera antica a regiunii, dar nu veti vedea aici urme industriale neplacute, ci doar doua muzee inchinate istoriei mineritului in regiune, si una dintre cele mai frumoase biserici romanice ale Toscanei, decorata cu sculpturi amuzante care infatiseaza viata Sfantului Cerbone, patronul spiritual al orasului.
Din Piombino, feribotul ii duce pe vizitatori pe insual Elba, in excursie de o zi, pentru a vedea vila in care a petrecut Napoleon o scurta perioada in exil, sau pentru a petrece o saptamana relaxanta intr-unul din numeroasele hoteluri de lux ale insulei.
Mai la sud, de-a lungul soselei de coasta daca doriti sa vizitati excelentul Muzeu de Arheologie.