Venetia

Location: Veneția, Italia
Despre "minunatul oras-insula" a povestit Goethe in 1796 in prima sa carte, iar patru ani mai tarziu, la prima vizita aici, l-a numit "un cuib de piatra si de apa". Venetia, perla nordului Italiei, cu nenumaratele sale canale si poduri care nu lasa indiferenti milioanele de vizitatori care vin anual aici, este saturata de arta si cultura. La fiecare pas gasesti opere arhitectonice de o frumusete rara, care adapostesc in interior bijuterii artistice, orasul ca si laguna in care este situat au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1987.Cand Lordul Byron a ajuns in Venetia, in anul 1810 "Regina Adriaticii" se afla deja in declin de multi ani. Desi incantat de frumusetea orasului, poetul descrie palatele sale ca "prabusindu-se spre mal".

Declinul Venetiei a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea, atunci cand Portugalia a deposedat-o de monopolul asupra comertului cu mirodenii. Un deceniu mai tarziu, Liga din Cambrai a pus capat autoritatii Venetiei asupra oraselor din Italia. Dar cu toate ca Venetia s-a aflat pe o cale descendenta pentru mai bine de cinci secole, ea ramane in analele istoriei culturii ca unul dintre cele mai spectaculoase orase.

Nu numai turistii au fost captivati de frumusetea ei. Timp de secole, orasul a inaltat pe noi trepte de inspiratie numerosi poeti, pictori si scriitori. Proust, James, Waugh sau Hemingway sunt doar cativa dintre scriitorii care au considerat-o irezistibila. Putine orase din lume se pot mandri cu o scoala de pictori mai talentati si mai prolifici, de la Bellini si Giorgione, la Tizan si Tinoretto, Tiepolo sau Guardi.

Construita pe mai mult de 100 de insulite sustinute de milioane de pari din lemn si legate de 400 de poduri, Venetia este singurul oras din lume care este construit in intregime pe apa. Marele avantaj al acestui fapt, in afara de farmecul estetic, este absenta masinilor. Marele dezavantaj este faptul ca orasul este amenintat in permanenta de inundatii. Exista intotdeauna sentimentul ca odata ce ti-ai intors spatele, toata aceasta splendoare fragila, dar vibranta adica insulele, locuite odinioara de cei fugiti din calea hoardelor hunului Attila, se vor prabusi si vor disparea asemeni unui miraj in mare. Ca o ironie a sortii, cel mai recent dezastru al Venetiei nu a fost cauzat de apa, ci de foc, cand in ianuarie 1996, la Fenice, teatrul de opera unde operele lui Verdi au fost interpretate pentru prima data, a ars pana in temelii. Reconstructia lenta si migaloasa a operei, s-a terminat in 2003, iar in 2004 Traviata a fost interpretata din nou in micul teatru, dupa o intarziere de cativa ani.